Norovirus outbreak in a cruise ship along the Brazilian coast, March 2011

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http://patua.iec.gov.br//handle/iec/2980xmlui.dri2xhtml.METS-1.0.item-author
Gabbay, Yvone Benchimol
Siqueira, Jones Anderson Monteiro
Lima, Ian Carlos Gomes de
Teixeira, Dielle Monteiro
Aragão, Glicélia Cruz
Barbagelata, Luana Soares
Oliveira, Darleise de Souza
Garcia, Carla Gisele Ribeiro
Galindo, Daniele de Barros
Mascarenhas, Joana D'Arc Pereira
Linhares, Alexandre da Costa
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Outbreaks of gastrointestinal disease may occur on board of cruise ships due to the consumption of contaminated water or food, with a fast person-to-person transmission. Epidemiologic investigations carried out by Centers for
Disease Control and Prevention in USA, have confirmed that more than 95% of gastroenteritis outbreaks in cruise
ships are caused by norovirus (NoV). In March 2011 an outbreak of acute gastroenteritis (AGE) occurred on a
cruise ship with 1,224 passengers and 554 crew members that sailed from Rio de Janeiro, Rio de Janeiro State
(Southeast, Brazil) to Manaus, Amazonas State (North) and stopovers in Recife, Pernambuco State, and Fortaleza,
Ceará State (Northeast) and Belém, Pará State (North). Epidemiological data were obtained and seven rectal swab
samples were collected and tested for NoV detection and characterization by molecular techniques. A total of 53
persons (42 passengers and 11 crew members) developed AGE, 75.5% of whom were older than 60 years old. The
symptoms duration was less than 48 h, most of the patients presenting vomiting (79.2%) and diarrhea (73.6%). Most
of the cases varied from mild to moderate and only one patient needed parenteral rehydration. Cases of AGE were
recorded in eight of 12 vessel floors, especially in the recreational areas. The seven rectal samples collected were all
NoV-positive by RT-PCR and all NoV strains were genogrouped as GII by semi-nested PCR. The quantitative real-time
PCR produced a 57.1% NoV positivity rate. The partial nucleotide sequencing classified five (71.4%) of these samples
as GII.P4. Our findings highlight the need for continuous viral enteropathogens surveillance including cruise ships
considering the increase of this kind of touristic option in Brazil. Os surtos da doença gastrointestinal podem ocorrer em navios cruzeiros devido ao consumo de água e comida
contaminadas, com rápida transmissão de uma pessoa a outra. Investigações epidemiológicas realizadas pelos Centros
de Controle e Prevenção de Doenças, nos EUA, confirmaram que mais de 95% dos surtos de gastroenterite em navios
são causados por norovírus (NoV). Em março de 2011, um surto de gastroenterite aguda (GEA) ocorreu em um cruzeiro
com 1.224 passageiros e 554 tripulantes que partiu do Rio de Janeiro, Estado do Rio de Janeiro (Sudeste do Brasil)
para Manaus, Estado do Amazonas (Norte) com paradas em Recife, Estado do Pernambuco, e Fortaleza, Estado do
Ceará (Nordeste) e Belém, Estado do Pará (Norte). Dados epidemiológicos foram obtidos e sete amostras por swab
retal foram coletadas e testadas para a detecção e caracterização do NoV por meio de técnicas moleculares. Um total
de 53 pessoas (42 passageiros e 11 tripulantes) desenvolveram AGE, dos quais 75,5% eram maiores de 60 anos de
idade. Os sintomas duraram menos de 48 h, a maioria dos pacientes apresentou vômito (79,2%) e diarreia (73,6%). A
maior parte dos casos obteve variação entre leve e moderado e apenas um paciente necessitou de reidratação parental.
Casos de AGE foram registrados em oito dos 12 andares do navio, principalmente nas áreas de recreação. As sete
amostras de swab retal coletadas revelaram resultado positivo para NoV por meio de RT-PCR e todas as cepas foram
genogrupadas como GII pelo semi-nested PCR. O PCR quantitativo em tempo real produziu uma taxa de positividade
de 57,1% para NoV. O sequenciamento parcial de nucleotídeos classificou cinco (71,4%) das sete amostras como
GII.P4. Os resultados destacam a necessidade de vigilância contínua dos enteropatógenos virais, incluindo navios
cruzeiros, considerando o aumento deste tipo de opção turística no Brasil.
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GABBAY, Yvone Benchimol et al. Norovirus outbreak in a cruise ship along the Brazilian coast, March 2011. Revista Pan-Amazônica de Saúde, v. 5, n. 1, p. 43-51, mar. 2014. Disponível em: <http://scielo.iec.pa.gov.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2176-62232014000100005&lng=pt&nrm=iso&tlng=en >. Acesso em: 26 fev. 2018.xmlui.dri2xhtml.METS-1.0.item-decsPrimary
Gastroenterite / epidemiologiaNorovirus
Surtos de Doenças
Vigilância Epidemiológica / utilização